2011 m. gegužės 4 d., trečiadienis

Gatvės muzikos dieną Tibeto skvere – akustinis rokas, garsų meditacijos ir lietuviškos sutartinės

Tibeto skveras
Gegužės 7 d. (šeštadienį) Tibeto skveras Užupyje, Malūnų gatvėje, antrą kartą jungsis prie Gatvės muzikos dienos šventimo. Čia skambės dainuojamoji poezija, akustinis rokas, būgnų ir perkusijų ritmai bei lietuvių liaudies sutartinės, paįvairintos įvairiais egzotiniais instrumentais. 

Nuo 15 val. Tibeto skvere gros dainų autorius ir atlikėjas Gediminas Kajėnas, savo kūryboje derinantis įvairius muzikinius stilius – nuo dainuojamosios poezijos iki pankroko, nuo minorinių balandžių iki ekspresyvaus regio. Pasak G. Kajėno, anksčiau ne sykį jam yra tekę groti Vilniaus Pilies gatvėje, (pastarąjį kartą šią žiemą), taip pat – Trakuose, Palangoje, kažkur Prancūzijoje, bet niekada laisvame Tibete, kitapus Vilnelės.

Andrius Zala
Akustinės gitaros skambesį nuo 16 val. pakeis perkusijų ritmai, gongų vibracijos ir tibetietiškų dubenių garsai. Trys perkusininkai klausytojus pakvies leistis į improvizacinę kelionę po garso erdves. Gatvės muzikos dienai Tibeto skvere susijungs groti bičiuliai: būgnininkas Vladas Dieninis, grojantis audiovizionalinės poezijos grupėje „Avaspo“ bei eksperimentinio roko kolektyve „Luumm“, garso terapeutas, gongų meistras, Vilniaus Gongo centro įkūrėjas Raimondas Binkauskas bei Martynas Sučyla, grojantis balarimba ir džiambe. „Kaip galima apibūdinti garsą? Kaip pasakyti tai, ką grosime? – trukteli pečiais muzikantai. – Tai bus eksperimentinės improvizacijos, garso meditacija, arba vibracijos, kurias tiesiog junti savo kūnu.“

Sen Svaja
Nuo 17 val. Tibeto skvere savo akustinę programą atliks grupės „Arbata“ lyderis, vokalistas bei dainų autorius Andrius Zalieska-Zala. Jau dešimtmetį aktyviai koncertuojantis su grupe, bičiuliais ar tiesiog vienas, įrašęs ne vieną albumą, Zala trykšta kūrybine energija. Jo nuotaikingos ir užvedančios dainos kupinos žaismingumo, o tekstai – ironijos ir prasmės. „Jei žmonės vadovautųsi dviem pagrindiniais filosofais – Pūkuotuku ir Karlsonu – pasaulis būtų gražesnis“ – teigia Zala derindamas gitarą prieš Gatvės muzikos dieną.

Gediminas Kajėnas
Nuo 18 val. skvere suskambės meditacinis eksperimentinis neofolkloras, kurį atliks grupė „Sen Svaja“. Jaunas kolektyvas atlieka lietuvių liaudies dainų ir sutartinių aranžuotes, pritaikydamas joms tradicinius ir rytietiškus instrumentus. Išvertus iš prūsų kalbos „sen swajjais“ reiškia „su savais“. Šia prasme sujungdami baltų bei rytų kultūrų tradicijas ir muzikinį skambesį, atlikėjai liudija, kad „savas“, yra nebūtinai vien tas, kuris yra šalia, bet ir tas „kitas“, kurį paverti savu. Kolektyvas Gatvės muzikos dienoje dalyvaus pirmą kartą ir čia žada atlikti gražiausius savo kūrinius.

Tibetietiški dubenėliai

1 komentaras: