2011 m. balandžio 18 d., pirmadienis

Kuo gi Kaunas drebins Lietuvą gegužės 7-ąją?

G.Pociūtės nuotr.
Įdomu, kokiomis mintimis ir darbais gyvena mūsų šaunieji kolegos laikinojoje sostinėje - Kaune? Su džiaugsmu Jums pristatome interviu su šio miesto aktyviaisiais Gatvės muzikos dienos koordinatoriais.   

Šiais metais gegužės 7-ąją dieną Kaunas „Vienu ritmu su Gatvės muzikos diena“ judės jau trečiąjį kartą.

Su kokiais sunkumais susiduria kauniečiai? Kas jiems padeda?

Kauno miesto koordinatoriai deda didžiules pastangas sukurti savitą Kauno miesto šventės veidą. Tačiau kaip ir visuose miestuose finansavimas yra minimalus: „Dėl labai riboto biudžeto kartais jaučiamės aklavietėje, kaip su vienu duonos kepalu tūkstantinei miniai pamaitinti, bet stengiamės išdalinti jį nuoširdžiai, ieškant geriausio kompromiso visiems“. Taip pat pastebėtas kai kurių Kauno miesto įmonių abejingumas: „Kauno mieste nėra pakankamai daug draugiškai nusiteikusių įmonių, kurios mielai prisideda elektra norintiems groti". Muzikantai „chuliganai“ - tai dar viena didelė problema Kaune: „Kauno mieste yra labai daug elektroninės muzikos kūrėjų/atlikėjų, kasmet jų iniciatyva yra didžiausia, labiausiai organizuota, o sykiu ir grėsmingiausia. Šiuo metu, likus mėnesiui iki šventės, turime penkias DJ komandas (~34 atlikėjai), kurios sudaro garsines problemas, nes pačios pasirinko taškus be mūsų rekomendacijų ir taip užblokavo didelę dalį teritorijos“, – problemas vardijo šventės Kaune koordinatorė Dovilė Butnoriūtė. Štai dėl šios priežasties šventė vyks ne tik Laisvės alėjoje, bet ir senamiestyje, kuriame atlikėjai galės groti tik akustiškai (be įgarsinimo). „Tokiu būdu akustiškai
GMD koordinatorių Kaune nuotr
grojančių atlikėjų dalis tikrai bus išgirsta“, - teigė koordinatoriai.
Nepaisant visų sunkumų, Kauno koordinatoriai džiaugiasi Kauno miesto valdžios palaikymu, kuri šiais metais skyrė simbolinį finansavimą pagrindinėms spaudos reikmėms padengti „Žinoma, tokios lėšos yra tik lašas jūroje, tačiau esame nuoširdžiai dėkingi už šią pagalbą“, - sakė koordinatoriai.

Susipažinkime su Kauno GMD koordinatoriais ir savanoriais

Kalbėdami apie koordinatorių komandą, kauniečiai pažymi, kad ji kiekvienais metais keičiasi, nors pagrindiniais savanoriais išlieka tie patys žmonės - Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto Kultūros vadybos studentai. Didėjant šventės mastui, didėja ir entuziastingų savanorių būrys. „Manome, kad drauge su pagrindine komanda, šiemet mieste šventę reprezentuos ~35 žmonės. Kauno koordinatorių tikslas: „kad savanoriai ne tik dirbtų, bet ir puikiai praleistų laiką, būtent jie yra pagrindiniai dienos programų, šventinių akcijų dalyviai – tai savanorius „veža“ labiausiai“.

Kas GMD koordinatoriams teikia daugiausiai džiaugsmo?

„Vienareikšmiškai – visuomenės iniciatyvos jėga. Nuostabu, kai miestiečiai suvokia, kad kultūrinį gyvenimą kuria jie patys ir džiugu matyti kaip jie patys tuo mėgaujasi. Nuostabu, kai debiutuojančios grupės tampa pastebėtomis ir yra kviečiamos į už poros savaičių rengiamas „Kauno dienas“ ir į kitus miesto projektus. Malonu, kad miesto valdžia vertina talentingus žmones bei kviečia mus padėti rengti kitus viešus projektus, skatinančius visuomenės iniciatyvos stiprinimą“, - mintimis dalinosi koordinatoriai.


Apie muzikantus/šventės dalyvius
 
GMD koordinatorių Kaune nuotr.
Praėjusiais metais buvo 121 registruota grupė/ pavieniai muzikantai. Tačiau koordinatoriai mano, jog šventėje „dalyvavo turbūt antrą tiek neregistruotų dalyvių, kurie tiesiog išėjo į gatvę – vienu metu juokavome, jog kone kas antras praeivis nešasi gitarą.“ Šiuo metu Kauno GMD dalyvių sąrašas dideliu tempu ilgėja. Jame yra šokių grupės, fakyrai, chorai, muzikos grupės, DJ ir pavieniai muzikantai. Taip pat planuojamas „šakinis“ renginys - visos dienos graffiti dirbtuvės su sava hip-hop DJ muzika bei staigmenomis. GMD koordinatoriai teigia, jog aktyviausi Kaune yra roko ir elektroninės muzikos atstovai.

Kas išskirtinio vyks GMD metu Kaune?

Kauno mieste per GMD kasmet dalyvauja fakyrai, pučiamųjų orkestras. 2009-aisiais buvo pradėtas interaktyvių akcijų ciklas: miestiečiai buvo kviečiami šokti makareną, groti šaukštais, pūsti muilo burbulus, taip kuriant muilo operą. Šiose akcijose miestelėnai aktyviai dalyvavo, todėl kiekvienais metais pateikiama daugiau staigmenų. Kaune įvairios akcijos vyksta ir dar neprasidėjus GMD.
Kauno koordinatoriai džiaugiasi, jog amžius ar muzikos stilius muzikavimui nėra kliūtis. Kasmet GMD renginio metu susiburia didelė hip-hopo bendruomenė iš visos Lietuvos, jungianti repą, gatvės šokius, gatvės menus, ekstremalų sportą, beatbox‘ą. Kaunas ir šiais metais prisižadėjo šią tradiciją tęsti.

GMD koordinatorių Kaune nuotr.

Kauniečiai ir Kauno svečiai kviečiami aktyviai dalyvauti interaktyviose muzikinėse akcijose!

Kas pamiršote, primename interneto šaltinius, kuriuose rasite daugiau informacijos apie GMD šventę Kaune: www.gmdkaune.lt, pagrindinis GMD puslapis www.gatvesmuzika.lt, taip pat galima ieškoti Facebook‘e.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą